Antioxidanten zinvol bij anticonceptiepil

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een antioxidantensupplement met catechinen kan oxidatieve stress door orale anticonceptiva verminderen.
Aan de studie namen 10 gezonde vrouwen deel die een anticonceptiepil (50 mcg ethinylestradiol en 125 mcg levonorgestrel) gebruikten. Gedurende 3 cycli van telkens 28 dagen werd om de 3 dagen de mate van oxidatieve stress bepaald. Dit werd afgelezen aan de hand van de concentratie hydroperoxiden in lichaamsvloeistoffen. In de eerste cyclus werd alleen het anticonceptivum gegeven. In de twee volgende cycli werd daarnaast een antioxidantensupplement gegeven, met of zonder catechinen afkomstig van groene thee.
De normaalwaarde van de oxidatieve stress verdubbelde bijna gedurende de eerste cyclus bij alle vrouwen. Gedurende de stopweek daalde de oxidatieve stresswaarde weer tot een normaal niveau. Alleen het gebruik van het antioxidantensupplement mét catechinen kon oxidatieve stress verminderen. Suppletie leidde met ongeveer 50% tot een significante afname van oxidatieve stress.
De onderzoekers concluderen dat een speciale combinatie van antioxidanten noodzakelijk is om oxidatieve stress door de anticonceptiepil te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen