Antioxidanten zinvol tijdens bestraling

Suppletie met antioxidanten tijdens bestralingstherapie vermindert schadelijke bijwerkingen. Daarnaast blijkt dat er tijdens bestraling een aanpassing van het lichaam plaatsvindt aan de straling.
Aan de studie namen 40 vrouwen met baarmoederhalskanker deel. Ze kregen postoperatieve bestralingstherapie en werden willekeurig in twee groepen verdeeld. De vrouwen in de suppletiegroep kregen tijdens de bestraling en gedurende 1 week erna driemaal per dag een supplement met antioxidanten (60 mg vitamine C, 10 mg vitamine E, 1000 IE vitamine A en 50 mcg selenium). De vrouwen in de andere groep kregen niets extra. De mate van apoptose en oxidatie van vetten werd gemeten voor aanvang en na afloop van de suppletieperiode.
De vetzuuroxidatie nam 24 en 48 uur na de eerste stralingssessie toe bij alle vrouwen in vergelijking met het niveau voor aanvang van de bestraling. Een week en een maand na afloop van de bestralingstherapie en een week na voltooiing van een sessie namen deze parameters bij alle vrouwen weer af. De vrouwen uit de suppletiegroep hadden significant minder apoptose en vetzuuroxidatie in vergelijking met de andere vrouwen.
De resultaten laten zien dat tijdens de therapie aanpassing aan de straling plaatsvindt. Daarnaast blijkt dat antioxidanten preventief inzetbaar zijn om schadelijke bijwerkingen tegen te gaan.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login