Antioxidantendrankje gunstig bij Alzheimer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met de ziekte van Alzheimer kunnen baat hebben bij een drankje dat rijk is aan antioxidanten. Het dagelijks nuttigen van dit drankje verlaagt de ongunstige homocysteïnespiegel.
Aan de Spaanse studie namen 100 personen deel die in drie groepen werden verdeeld: 52 gezonde proefpersonen, 24 personen met een beginnende vorm van Alzheimer en 24 personen met een matige vorm van de ziekte van Alzheimer. De score op de MMSE-test lag tussen een waarde van 14 en 26. Van de personen in de drie groepen kreeg de helft gedurende acht maanden een antioxidantrijke drank (200 ml per dag). Deze bestond uit appel- en citroensap met een extract van appels en groene thee waaraan tevens B-vitamines en vitamine C werden toegevoegd. De andere helft kreeg een placebodrank. Voor aanvang van de studie en na de interventieperiode werd de totale homocysteïneconcentratie en de hoeveelheid foliumzuur bepaald.
Aan het begin van de studie werd bij personen met een matige vorm van de aandoening een hogere homocysteïnespiegel gemeten dan bij de gezonde proefpersonen of personen met een beginnende vorm van Alzheimer. Tevens bleek de foliumzuurconcentratie bij personen met een matige vorm lager dan bij de gezonde proefpersonen of personen met een lichte vorm van de aandoening.
Het dagelijks nuttigen van de antioxidantrijke drank gedurende acht maanden leidde tot een verminderde verhoging van de homocysteïnespiegel in vergelijking met de placebodrank bij zowel de gezonde proefpersonen als bij de Alzheimerpatiënten. Vooral bij diegenen met een matige vorm bleek dit effect sterker te zijn. De onderzoekers concluderen dat dit antioxidanten drankje een gunstig effect heeft op de homocysteïnespiegel en daarmee op de oxidatieve stress. Hier kunnen vooral Alzheimerpatiënten van profiteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen