Antioxidantsuppletie beschermen vrouwelijke rokers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine C en E vermindert het risico van door benzo(a)pyreen veroorzaakte kanker bij rokende vrouwen. Een subgroep met een bepaalde genetische afwijking heeft hier nog meer profijt van. Dit zijn de conclusies van onderzoekers van de Columbia University in New York.
Benzo(a)pyreen is een stof die tot de groep polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) behoort. De grotere blootstelling aan benzo(a)pyreen bij rokers zorgt voor een drie keer grotere kans op longkanker.
Aan het onderzoek namen rokers deel die minimaal 10 sigaretten per dag rookten en die een nicotinespiegel in het serum hadden van 25 ng/ml of meer. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld zodat geslacht en personen die minder en die meer dan 20 sigaretten per dag rookten gelijk waren verdeeld. Een groep kreeg dagelijks 500 mg vitamine C en 400 IE vitamine E (dl-alfa-tocoferol), de andere kreeg placebo. Iedere drie maanden werden bloedmonsters verzameld gedurende vijftien maanden.
Bij mannen werd geen effect gevonden op de benzo(a)pyreen-spiegels. Bij de vrouwen nam het benzo(a)pyreen met 31% af. Bij een subgroep van vrouwen met een GSTM1-genotype werd zelfs een afname van 41% gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.