Antioxidatieve capaciteit en CRP

Een hoge totale antioxidatieve capaciteit (TAC) is gerelateerd aan een lage concentratie CRP en is onafhankelijk van de analysemethode. Dit blijkt uit een Japanse studie.

Er namen 443 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar deel. Met behulp van een vragenlijst werd de totale inname van antioxidanten geschat. De TAC van ieder voedingsmiddel werd gemeten met behulp van de volgende vier analysemethoden: Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP), Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC), Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) en Total Radical-trapping Antioxidant Parameter (TRAP). Tevens werden in het bloed CRP-concentraties gemeten.

Groene thee, gersten- en oolongthee droegen het meeste bij aan de TAC (FRAP: 53%, ORAC: 45%, TEAC: 36%, and TRAP: 44%). Bij 6% van de vrouwen kwam een verhoogde CRP voor. Uit de analysemethoden bleek dat een verhoogde CRP-concentratie gerelateerd was aan een lage TAC. Bij alle analysemethoden – uitgezonderd ORAC – betrof het een significant verband.

Een hoge antioxidatieve capaciteit is gerelateerd aan een lagere CRP-concentratie, zo blijkt uit de resultaten van de studie.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+