Antioxidatieve neusspray tegen hooikoorts?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een neusspray met antioxidantrijke olie kan ontstekingreacties verminderen in de bovenste luchtwegen.
Aan de studie namen 9 gezonde, niet-rokende vrijwilligers in de leeftijd van 22 tot 40 jaar deel. Ze werden onder gecontroleerde omstandigheden blootgesteld aan ozon gedurende 2 uur waarbij periodes van 30 minuten met lichte inspanning op een loopband werden afgewisseld met periodes van rust. Na 7 tot 10 dagen werd dezelfde procedure gevolgd waarbij de proefpersonen de neusspray kregen toegediend. De neusspray bestond uit een mix van antioxidanten afkomstig van de olie van aloë vera, kokosnoot, pepermunt, sinaasappel en vitamine E. De deelnemers mochten een week vóór en gedurende de studie geen ontstekingsremmende medicatie gebruiken. Voorafgaand aan de testprocedures en 8 uur erna werden biopten van het neusslijmvlies genomen.
Normaliter volgt een ontstekingsreactie na blootstelling aan ozon. Dit was ook het geval bij de proefpersonen. Er werd een significante toename van ontstekingsstoffen gevonden na blootstelling aan ozon. Toediening van de neusspray leidde tot een significante vermindering van de ontstekingsreactie in de neus. De spray stimuleerde de expressie van verschillende - door Nrf2 (nuclear factor erythroid-2 related factor 2) gereguleerde - genen die coderen voor antioxidatieve enzymen in de epitheelcellen van de luchtwegen. De snelste reactie kwam van het antioxidatieve enzym HO-1 (heem-oxygenase-1). Hoewel alle oliecomponenten oxidatieve stress konden verminderen, bleek uit een laboratoriumexperiment dat sinaasappelolie in staat was tot langdurige genexpressie van diverse antioxidatieve en zodoende de ontstekingsreacties van endotoxinen langdurig kon weren.
De resultaten laten zien dat een mix van antioxidatieve oliën de anti-inflammatoire protectie van de epitheelcellen in de neus versterkt. Dit kan zinvol zijn bij blootstelling aan pollen, allergenen, virussen en bacteriën.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen