Appelschilextract beschermt maagdarmkanaal

In proeven met ratten werden beschermende effecten gevonden van fenolische antioxidanten tegen de beschadigende werking van ontstekingsremmers voor de maagwand. De schil van appels is rijk aan deze antioxidanten.
Aan de Universiteit van Chili werd de invloed van een appelschilextract op maagwandschade door indomethacine bestudeerd. Dit medicijn behoort tot de NSAID-type ontstekingsremmer. Onder sterkzure condities (pH=2) bleef een appelschilextract (APPE) met 60% polyfenolen gedurende minstens 4 uren stabiel tijdens bewaren aan de lucht.
Ratten kregen per maagsonde 40 mg/kg lichaamsgewicht indomethacine toegediend nadat APPE was gegeven. Hierna bleek dat APPE een significant beschermend effect uitoefende op de te verwachten schade aan het slijmvlies van de maag, de dunne darm en de dikke darm. Macroscopische en microscopische inspectie van de gastrointestinale weefsels toonde duidelijk beschermende effecten van APPE op de schadelijkheid van indomethacine.
De resultaten van de studie ondersteunen de mogelijke toepassing van APPE ter voorkoming van de notoire bijwerkingen van NSAID-type ontstekingsremmers.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+