Appelvorm betere voorspeller hartinfarct

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Niet de hoeveelheid vet, maar de plaats waar het zich ophoopt bepaalt voor een groot deel de kans op hart- en vaatziekten. Dit was de voornaamste conclusie van onderzoek door dr. Edward Livingston in zijn presentatie op een bijeenkomst van de Experimental Biology 2004.
Tegenwoordig is een veel gebruikte methode om overgewicht tegen te gaan het verkleinen van de maag. Zo kan de kans op hart- en vaatziekten worden verminderd. Livingston, werkzaam als chirurg op dit gebied, zag in dat het verband tussen de mate van overgewicht en de kans op een fatale hartziekte niet lineair verliep.
Hij begon met het analyseren van data op dit gebied in twee grote databases, de nationale gezondheidsonderzoeken van 1986 tot 1994 en de overlijdensregisters. Hij rangschikte op BMI en andere risicofactoren voor hartziekten, zoals bloeddruk en cholesterol. Hij vond dat de plaats van het vet een betere voorspeller was voor het krijgen van hartziekten dan alleen de hoeveelheid vet. Vet op de buik (appelvorm) vergrootte het risico op deze ziekten meer dan vet op de heupen en dijbenen (peervorm).
De kans op het overlijden aan hartziekten wordt bij vrouwen hoger wanneer de BMI groter is dan 25. De kans hierop blijft stijgen tot een BMI van 30 en vlakt hierna af. Bij mannen wordt de kans op hartziekten met een dodelijke afloop hoger naarmate de BMI groter wordt. Bij een BMI van 40 wordt de stijging hiervan nog eens extra vergroot.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.