Artrose: ratio omega-3 / omega-6

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De samenstelling van de vetzuren in de voeding speelt waarschijnlijk een voornamere rol bij de progressie van artrose dan het lichaamsgewicht. Dit concluderen wetenschappers op basis van een muizenstudie.

De studie werd uitgevoerd bij vier weken oude muizen met overgewicht. De muizen volgden een van drie vetrijke voedingspatronen: met verzadigde vetten, met omega 6-vetzuren of omega 6-vetzuren in combinatie met omega 3-vetzuursuppletie. Toen de muizen zestien weken oud waren werd een knieoperatie uitgevoerd om artrose te induceren. Tevens werden verwondingen aan de oren toegebracht. In tegenstelling tot eerdere opvattingen bleek artrose niet gerelateerd aan het lichaamsgewicht, maar wel aan de vetzuursamenstelling van de voeding. Muizen die veel verzadigde vetten en omega 6-vetzuren binnenkregen ontwikkelden significant meer artrose, terwijl bij de muizen die ook omega 3-vetzuren kregen het kniegewricht gezonder bleef. Bovendien leidde suppletie met omega 3-vetzuren tot een snellere wondgenezing.

Hoewel omega 3-vetzuren de gevolgen van het letsel niet ongedaan kunnen maken, leidt suppletie met deze vetzuren tot een minder sterke progressie van artrose, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen