Ashwagandha-extract bij bipolaire stoornis

Suppletie met een extract van de wortels en bladeren van Withania somnifera – beter bekend als het Ayurvedische medicijn Ashwagandha – heeft een positief effect op het cognitief functioneren van personen met een bipolaire stoornis. De studie werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Psychiatry.

Er werden zestig personen met een bipolaire stoornis (manisch depressieve stoornis) verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks 500 mg Ashwagandha-extract of een placebo naast hun reguliere medicatie. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werden cognitieve testen afgenomen.

Uiteindelijk voltooiden 53 personen de studie. Suppletie met het Ashwagandha-extract leidde in vergelijking met de placebo tot een significante verbetering van drie cognitieve taken: het verbale werkgeheugen, de reactietijd en de sociale cognitie. Het extract was niet van invloed op andere cognitieve taken. Suppletie leidde niet tot bijwerkingen en was evenmin van invloed op de stemming en mate van angst.

Suppletie met een extract van Withania somnifera kan leiden tot een verbetering van het cognitief functioneren van personen met een bipolaire aandoening. In vervolgstudies moeten deze resultaten worden bevestigd. 

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+