Ashwagandha verbetert spierkracht

Suppletie met een extract van de wortels en bladeren van Ashwagandha verbetert de spierkracht. Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera of Indiase ginseng, wordt al eeuwenlang toegepast binnen de Ayurveda.

Aan de studie namen 38 sportieve mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar. De mannen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen ze gedurende twaalf weken iedere dag 500 mg van een gepatenteerd extract van de wortels en bladeren van Ashwagandha. De overige mannen kregen een placebo. Tijdens de twaalf weken durende suppletieperiode volgden ze hun normale eetpatroon en een trainingsprogramma. Het programma bestond uit krachttraining gedurende vier dagen van de week. Voor en na de suppletieperiode werd de lichaamssamenstelling, spierkracht en het uithoudingsvermogen gemeten.

In de suppletiegroep was de spierkracht van de mannen na toediening van het Ashwagandha-extract significant groter in vergelijking met de mannen in de placebogroep. Ook hadden de deelnemers onder invloed van het Ashwagandha-extract minder last van spierpijn na de trainingen.

Aan Ashwagandha worden reeds diverse gunstige eigenschappen toegekend. Zo werkt het kruid rustgevend en ontstekingsremmend. Nu blijkt dat het ook de spierkracht kan verbeteren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+