Aspartaamstudie: relatie met bloedkankers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Nog vóór publicatie was de conclusie van een recente studie naar het effect van aspartaam op de ontwikkeling van bloedkankers al omstreden.

In de Harvardstudie onder leiding van dr. Eva Schernhammer, waaraan meer dan 77.000 vrouwen en 47.000 mannen deelnamen, werd bij de mannen een verhoogde kans op leukemie en (non-Hodgkin) lymfoom gevonden wanneer ze aspartaam-gezoete frisdrank dronken. Bij de vrouwen werd geen relatie gevonden. Ook een verhoogd risico werd gevonden bij personen die suikerhoudende frisdrank consumeerden. De studie werd gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition [2012 Dec; 96(6):1419-28].

Er werd meteen oppositie tegen het onderzoek gevoerd, al vóór publicatie in de AJCN. Dit leidde ertoe dat het onderzoeksteam zich verontschuldigde voor de publieke voorpublicatie van het onderzoek en zwakte vervolgens de conclusie van hun wetenschappelijke publicatie af door te stellen dat juist door de verschillen tussen mannen en vrouwen de mogelijkheid van toeval van de uitkomsten niet moest worden uitgesloten.

Maar het verschil tussen de seksen kan mechanistisch verklaard worden. De Canadese journalist Hector Corsi stelt dat mannen beschikken over hogere ADH-enzym-concentraties dan vrouwen. Dit enzym zet methanol, een metaboliet van aspartaam, om in formaldehyde. Van formaldehyde is bekend dat het de kans op bloedkankers verhoogt. Aspartaam verhoogt bovendien VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), een stofje dat kankercellen nodig hebben om te groeien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.