Atkins-dieet vermindert slaperigheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek toont aan dat het Atkins-dieet, laag aan koolhydraten, de slaperigheid van narcolepsiepatiënten kan verminderen.
Aan het onderzoek deden negen patiënten met narcolepsie mee. Patiënten met narcolepsie vallen, zonder dat ze dit willen, overdag in slaap. Dit gebeurt zelfs wanneer het gevaarlijk is om in slaap te vallen, bijvoorbeeld tijdens het autorijden. De negen patiënten volgden gedurende acht weken het Atkins-dieet. Aan het begin van het onderzoek, na twee, vier en acht weken, werden de ziekteverschijnselen gemeten met de Narcolepsy Symptom Status Questionnaire.
Eén van de patiënten hield het dieet niet vol. Bij de overgebleven patiënten was, ondanks de kleine groep, een significante verbetering te zien. Ze voelden ook dat ze overdag beter de ogen open konden houden, hoewel de helft van de patiënten last had van bijwerkingen, zoals hoofdpijn, kramp in het been, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.
Er is meer onderzoek nodig om te bevestigen dat de waargenomen veranderingen werkelijk door het dieet komen of dat andere factoren hierin een rol hebben gespeeld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.