Atleten gebaat bij watermeloensap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Watermeloen is rijk aan L-citrulline, een aminozuur dat spierpijn kan verlichten. Dit blijkt uit een Spaanse studie.

De wetenschappers testten eerst in een laboratoriumstudie de opname van l-citrulline door darmcellen. Hieruit bleek dat de biologische beschikbaarheid van l-citrulline het hoogst was wanneer het afkomstig was van de watermeloen en niet verhit werd. Vervolgens werd het effect van watermeloensap getest bij zeven atleten met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. De atleten voerden achtereenvolgens driemaal een inspanningstest uit op een fietsergometer. Als eerste werd de test gedaan nadat ze 500 ml puur sap van de watermeloen kregen (1,2 gram L-citrulline). De volgende test werd gedaan na consumptie van 500 ml watermeloensap verrijkt met L-citrulline (in totaal 6 gram L-citrulline) en de laatste test werd uitgevoerd na inname van een placebodrank.

Na consumptie van beide sappen met watermeloen hadden de atleten significant minder last van spierpijn 24 uur na de inspanning in vergelijking met de placebo. Er werd geen verschil gezien tussen het pure en verrijkte watermeloensap.

Volgens de onderzoekers is een hoeveelheid van 1,2 gram L-citrulline voldoende om spierpijn na inspanning te verlichten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen