Autisme: NAC aanvulling op antipsychotica

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

N-acetylcysteïne (NAC) kan in combinatie met het antipsychoticum risperidon prikkelbaarheid verminderen bij autistische kinderen.

Er werden veertig kinderen en jongeren met een autismestoornis verdeeld in twee groepen. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks risperidon in combinatie met 1200 mg NAC (suppletiegroep) of een placebo (placebogroep).  

In de suppletiegroep nam de score van prikkelbaarheid significant af van gemiddeld 13,2 punten naar 9,7 punten aan het einde van de studie. In de placebogroep daalde de score van gemiddeld 16,7 naar 15,1 punten. Het verschil tussen beide groepen was significant. Suppletie met NAC leidde bij 16% van de deelnemers tot obstipatie en een toename van de eetlust. Van de NAC-gebruikers had 13% last van duizeligheid, nervositeit of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen werden niet gemeld.

Suppletie met NAC kan zinvol zijn als aanvulling op een behandeling met het medicijn risperidon. Al eerder werd in een studie een positief effect gevonden van NAC op prikkelbaar gedrag van autistische kinderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen