B-vitaminen vertragen atherosclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 blijkt de eerste ‘sluipende’ stadia van atherosclerose te vertragen. Dat blijkt uit studie van de University of Southern California in de VS.
Het onderzoek werd uitgevoerd met deelname van 506 personen tussen 40 en 89 jaar oud en een homocysteïnespiegel hoger dan 8,5 mmol/l. Geen van hen had suikerziekte of een cardiovasculaire aandoening. In twee willekeurige groepen verdeeld werden zij gedurende 3 jaar dagelijks met ofwel een hoge dosering B-vitaminen (5 mg foliumzuur, 0,4 mg vitamine B12, en 50 mg vitamine B6), ofwel een placebo gesuppleerd.
Suppletie met de B-vitaminen bleek alleen onder degenen die bij aanvang een homocysteïnespiegel hoger dan of gelijk aan 9,1 micromol/l hadden tot een significant vertraagd atherosclerotische proces te leiden. Dit uitte zich in een tijdens de onderzoeksperiode significant minder toegenomen vaatwanddikte van de halsslagader. Er werden echter geen significante effecten op de kransslagader en de aorta waargenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen