B-vitaminen voorkomen fatale hartziekten niet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Onderzoek onder bijna 3000 mannen en vrouwen liet geen significant verband zien tussen de concentratie foliumzuur en vitamine B12 in het bloed en de kans op fatale hartinfarcten of andere hartziekten met dodelijke afloop.
De deelnemers aan dit Australische onderzoek waren tussen de 20 en 90 jaar oud. Het grootste deel, 78% van deze mannen en vrouwen, waren aan het begin van de studie vrij van hart- en vaatziekten. De deelnemers werden gedurende 29 jaar gevolgd. Aan het begin van het onderzoek werd de concentratie foliumzuur en vitamine B12 in het serum en in rode bloedcellen gemeten. De personen die de eerste drie jaar van het onderzoek overleden, werden van het onderzoek uitgesloten.
Gedurende het onderzoek stierven 213 mannen en 159 vrouwen aan een hartaanval. 342 mannen en 302 vrouwen stierven aan hart- en vaatziekten. Na het corrigeren voor leeftijd en andere risicofactoren was er geen significant verband tussen de concentraties foliumzuur en vitamine B12 en de kans om te overlijden aan een hartaanval of aan andere hart- en vaatziekten. Ook bij de groep die aan het begin van het onderzoek al een hart- en vaatziekte had, werd geen significant verband gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.