B-vitamines bieden mogelijk bescherming tegen LMD

Een combinatie van foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 verlaagt mogelijk het risico van leeftijdgerelateerde maculadegeneratie (LMD), zo blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie.
In eerdere recente studies werd al een direct verband gevonden tussen LMD en de bloedspiegel voor homocysteïne, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. De genoemde combinatie van B-vitamines heeft een gunstige invloed op de homocysteïnespiegel.
Het onderzoek werd uitgevoerd met 5505 vrouwen van 40 jaar en ouder met een cardiovasculaire aandoening of minstens 3 daarmee verband houdende risicofactoren. Bij aanvang van de onderzoeksperiode waren ze vrij van LMD. In willekeurige groepen verdeeld kregen ze dagelijks ofwel 2,5 mg foliumzuur, 50 mg vitamine B6 en 1 mg vitamine B12 ofwel een placebo.
Na een gemiddelde behandelingsduur van 7,3 jaar werden in de suppletiegroep 55 gevallen van LMD vastgesteld tegen 82 in de placebogroep. Dit betekende dat suppletie met B-vitamines, ten opzichte van placebobehandeling, gepaard ging met een 34% verlaagde kans op LMD. Daarnaast werden er in de suppletiegroep 26 gevallen van LMD met significant verlies van de gezichtsscherpte gevonden tegen 44 in de placebogroep. Dit kwam neer op een 41% verminderd risico in de suppletiegroep.
Afgezien van de homocysteïneverlagende werking wordt de effectiviteit van de B-vitamines mogelijk ook bepaald door antioxidatieve effecten en een verbeterde bloedvatfunctie in het oog, zo geven de onderzoekers aan.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+