B-vitamines helpen dementie voorkomen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met bepaalde B-vitamines voorkomt het kleiner worden van hersengebieden. Deze gebieden zijn gerelateerd aan dementie.

Voor de studie werden 156 zeventigplussers geselecteerd waarbij een verminderde geheugenfunctie was vastgesteld, maar nog geen dementie was geconstateerd. De ouderen kregen willekeurig een supplement of een placebo. Het supplement bestond uit 800 mcg foliumzuur, 20 mg vitamine B6 en 0,5 mg vitamine B12.

Na de twee jaar durende studie werd bij alle deelnemers een vermindering van de grijze massa gezien in hersengebieden die gerelateerd zijn aan dementie. Ouderen in de placebogroep hadden een verlies van gemiddeld 3,7%. Bij ouderen in de suppletiegroep was dit verlies slechts 0,5% wat  significant lager was. Suppletie met de B-vitamines kon deze hersenatrofie dus met het zevenvoudige verminderen.

Volgens de onderzoekers was het effect beperkt tot personen met een verhoogde homocysteïnespiegel. Suppletie met de onderzochte B-vitamines verlaagt de homocysteïnespiegel waardoor hersenatrofie en een daarmee gepaard gaande verslechtering van het geheugen kan worden vertraagd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen