B12-tekort door maagzuurremmers

Langdurig gebruik van zogenaamde protonpompremmers en H2-receptorantagonisten – algemeen bekend als ‘maagzuurremmers’ – kan leiden tot een tekort aan vitamine B12.

Voor de studie werd een vergelijking gemaakt tussen een groep van bijna 26.000 personen met een vitamine B12-tekort en een groep van meer dan 184.000 personen met een adequate vitamine B12-spiegel.

Van de personen met een vitamine B12-tekort had 12% gedurende minimaal twee jaar een protonpompremmer gebruikt. Voor H2-receptorantagonisten bedroeg dit percentage 4%. Van de personen met een adequate vitamine B12-spiegel had slechts 7% gedurende twee of meer jaren een protonpompremmer gebruikt en 3% een H2-receptorantagonist. Langdurig gebruik van een protonpompremmer verhoogde met 65% significant de kans op een vitamine B12-tekort.

Voor het gebruik van H2-receptorantagonisten gedurende twee of meer jaren nam dit risico met 25% significant toe. Wanneer dagelijks van een protonpompremmer meer dan één tablet werd geslikt was het risico van een tekort zelfs bijna verdubbeld.

 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

6

Gratis artikelen

Abonnement | Login