Baby’s minder kans op eczeem met vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D tijdens de zwangerschap verkleint het risico op allergisch (atopisch) eczeem bij het nageslacht.

In de Britse studie werden zwangere vrouwen willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de vrouwen vanaf de veertiende zwangerschapsweek tot de bevalling dagelijks een supplement met 1000 IE vitamine D. De andere vrouwen kregen een placebo. Bij de nakomelingen werd op een leeftijd van 12, 24 en 48 maanden nagegaan of ze eczeem hadden.

Het nageslacht van moeders in de suppletiegroep had op een leeftijd van één jaar met 45% significant minder kans op atopisch eczeem ten opzichte van het nageslacht van de placebogroep. De relatie tussen vitamine D-suppletie en eczeem zwakte verder af na 24 en 48 maanden. Op een leeftijd van twee en vier jaar was de kans op eczeem ongeveer 25% kleiner na vitamine D-suppletie. Het verschil ten opzichte van de controlegroep was in deze leeftijdsgroep niet significant. Wanneer borstvoeding langer dan een maand gegeven werd, bleek dit ook te beschermen tegen atopisch eczeem.

Suppletie met vitamine D tijdens de zwangerschap beschermt pasgeborenen tegen eczeem, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen