Balans eiwitgebruik belangrijk bij nierdialyse

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Meer eiwitgebruik vereist vaker nierdialyse. Terwijl minder eiwitgebruik, maar met voldoende energieopname, juist minder dialyse vereist. Beide strategieën geven wel hetzelfde effect op de voedingsstatus. Dit is de conclusie van Japanse onderzoekers aan de Tokyo Medical University.
Bij dialysepatiënten is de aanbevolen hoeveelheid eiwit hoger dan voor gezonde volwassenen. In een studie werden 57 patiënten onderzocht. Hiervan kregen er 13 hemodialyse in het ziekenhuis en 44 kregen een continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD) thuis. Van alle patiënten werd het serum-ureum/stikstof, het albuminegehalte, de creatinineklaring en de eiwitmassa van het lichaam bepaald. De energie-inname werd door een diëtist bepaald aan de hand van een voedingsdagboek dat door de patiënt was bijgehouden. Tevens werd aan de hand van dit voedingsdagboek de eiwitinname berekend en de hoeveelheid stikstof gemeten. Deze is evenredig met de hoeveelheid eiwit.
Bij beide groepen was de ureumspiegel hoger als het eiwitgebruik hoger was. Bij de hemodialysegroep werd geen verband gevonden tussen de ureumspiegels tussen twee dialyses in. Bij de CAPD-groep werd ook geen verband gevonden tussen de ureumspiegels en de wekelijks gemeten creatinineklaring. Wel bleek de massa van het totale lichaamseiwit hoger als de hoeveelheid ingenomen eiwit hoger was. Er werd tevens een positief verband gevonden tussen de hoeveelheid gebruikte eiwit en de energieinname bij zowel de hemodialyse als de CAPD-patiënten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen