Belang van foliumzuursuppletie bij Parkinson

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met de ziekte van Parkinson zouden er goed aan doen extra foliumzuur te nemen. Dit om de bij deze aandoening voortschrijdende neurologische schade zoveel mogelijk te beperken.
Dat is de conclusie van een Braziliaanse studie waarin de bloedspiegels voor homocysteïne, foliumzuur en vitamine B12 van patiënten met Parkinson werden vergeleken met die van gezonde personen. De onderzoekers kwamen hierbij namelijk tot de ontdekking dat Parkinsonpatiënten, vergeleken met gezonde personen, een gemiddeld 30% hogere bloedspiegel voor homocysteïne hebben. Een tekort aan foliumzuur zou hier de belangrijkste onderliggende oorzaak van zijn, zo werd aangetoond. De onderzoekers stellen dan ook dat foliumzuursuppletie voor Parkinsonpatiënten een goede zet is aangezien zowel een verhoogd homocysteïne als een tekort aan foliumzuur mogelijk (synergistische) risicofactoren zijn voor schade aan het centrale zenuwstelsel. Daarnaast werd gevonden dat een langere ziekteduur met een hogere bloedspiegel voor homocysteïne verband hield en roken met een lagere foliumzuurstatus.
Bij gezonde personen bleek een verhoogde homocysteïnespiegel het sterkst verband te houden met een tekort aan vitamine B12.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen