Benfotiamine tegen uveïtis, dus tegen blindheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het vitamine B1-derivaat benfotiamine is in tegenstelling tot vitamine B1 (thiamine) vetoplosbaar waardoor hogere concentraties in bloed en weefsels bereikbaar zijn. Benfotiamine wordt reeds met succes toegepast in de behandeling van diabetescomplicaties, bijvoorbeeld bij polyneuropathie.
Onderzoekers van de University of Texas Medical Branch in Galvestone hebben voor benfotiamine gunstige effecten bij de oogaandoening uveïtis gevonden. De aandoening uveïtis, een ontsteking van de uva, het weefsel vlak onder het oppervlak van de oogbol, kan resulteren in blindheid. In de Verenigde Staten is naar schatting 10 tot 15% van alle gevallen van blindheid toe te schrijven aan uveïtis. Wereldwijd ligt het percentage veel hoger. Behandeling bestaat gewoonlijk uit oogdruppels met antibiotica of systemische toediening van corticosteroïden. Bijwerkingen van corticosteroïden kunnen resulteren in staar, glaucoom en verhoogde gevoeligheid voor microbiële infecties.
Bij ratten werd kunstmatig uveïtis opgewekt via injecties met bacteriële toxines. Aansluitend werd oraal benfotiamine gegeven. Hierdoor werd het optreden van ontstekingen in het oog voorkomen. Benfotiamine bleek de oogbeschadiging door uveïtis effectief te kunnen onderdrukken. Biochemische analyses toonden sterke afremming van de activering van de ontstekingsmediator NF-kappa B, welke de productie van ontstekingseiwitten verbonden met uveitis in gang zet.
Benfotiamine behoort tot een groep van allithiamines, vetoplosbare analogen van vitamine B1, welke in geringe hoeveelheden voorkomen in verhitte knoflook en ui. In hun publicatie tonen de auteurs voor het eerst dat orale toediening van benfotiamine significant de ontwikkeling van uveitis bij ratten kan voorkomen. Benfotiamine is een relatief goedkoop middel zonder negatieve bijwerkingen, maar is desondanks als gevolg van de nieuwe Europese regelgeving verboden om nog als supplement vrij te verkopen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen