Beschermende werking antioxidanten tegen chroom-6?

Chroom-6 is een sterke oxidant en is kankerverwekkend. De antioxidanten vitamine C en epigallocatechinegallaat (EGCG) uit groene thee bieden bescherming.

In het experiment werd het effect van chroom-6 op humane epitheelcellen van de darm en op nieren van embryo’s getest met en zonder toevoeging van antioxidanten.

Chroom-6 bleek toxisch voor humane cellen vanaf een concentratie van 200 ppb (delen per miljard [Eng: billion]). Het toxisch effect werd geneutraliseerd bij een concentratie van 10 ppb vitamine C of 15 ppb EGCG. Er werden geen toxische effecten gezien bij cellen die behandeld waren met vitamine C of EGCG. Bij bacteriële cellen leidde chroom-6 vanaf een concentratie van 20 ppb tot DNA-mutaties. Dit effect was niet aanwezig bij behandeling met 20 ppm (delen per miljoen) vitamine C.

Chroom-6 is toxisch voor humane lichaamscellen bij een concentratie vanaf 200 ppb. Bij een concentratie vanaf 20 ppb kunnen DNA-mutaties optreden. Deze schadelijke effecten worden geneutraliseerd door toediening van de antioxidanten vitamine C en EGCG.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+