Beschermt koffie tegen dementie?

Vrouwen op leeftijd die veel koffie drinken hebben mogelijk minder kans op dementie.

Er werden voor de Women’s Health Initiative Memory Study gegevens verzameld van bijna 6500 vrouwen van 65 jaar en ouder. De vrouwen gaven informatie over het aantal kopjes koffie en daarmee de hoeveelheid cafeïne die ze per dag consumeerden. Vervolgens werden ze gedurende tien jaar gevolgd waarbij jaarlijks het geheugen werd getest.

Tijdens de volgperiode werd bij 388 vrouwen de diagnose geheugenproblematiek of dementie gesteld. Wanneer de koffie-inname gerelateerd werd aan de kans op dementie, bleek dat vrouwen die veel cafeïne binnenkregen (gemiddeld 261 mg per dag) met 26% significant minder kans hadden op dementie in vergelijking met vrouwen die minder koffie dronken en daardoor minder cafeïne (gemiddeld 64 mg per dag) binnenkregen. Deze relatie werd niet beïnvloed door andere factoren zoals de leeftijd, BMI, het opleidingsniveau, de slaapkwaliteit en de aanwezigheid van ziekten zoals een depressie.

Vrouwen die dagelijks voldoende koffie consumeren lijken minder kans te hebben op dementie. Een kop zwarte koffie bevat gemiddeld 85 mg cafeïne. Drie kopjes koffie per dag zou voldoende moeten zijn om geheugenproblemen te voorkomen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+