Beschermt vitamine D rokers tegen kanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een vitamine D-tekort bij rokers is in verband gebracht met een verhoogd risico van tabaksgerelateerde kanker.

Bijna 10.000 personen die deelnamen aan de Copenhagen City Heart Study werden gevolgd vanaf 1981-1983 tot december 2008. Bij aanvang van de studie waren ze vrij van kanker.

Tijdens de volgperiode kregen 1081 proefpersonen kanker die gerelateerd is aan roken, 1506 personen werden gediagnosticeerd met een andere vorm van kanker. Een lage vitamine D-concentratie bleek gerelateerd aan een verhoogd risico van een tabaksgerelateerde vorm van kanker (long-, hoofd-, nek-, blaas- en nierkanker). Personen met een vitamine D-concentratie van minder dan 12,5 nmol/l hadden met 75% significant meer kans op een dergelijke vorm van kanker in vergelijking met personen met een vitamine D-status van minimaal 50 nmol/l. Wanneer de vitamine D-spiegel halveerde nam de kans op kanker met 20% significant toe.

Voor het eerst is een verband aangetoond tussen een lage vitamine D-status en een verhoogde kans op tabaksgerelateerde kanker. Chemicaliën in tabak kunnen mogelijk het vitamine D-metabolisme negatief beïnvloeden. Andersom is vitamine D van invloed op de kankerverwekkende werking van bepaalde chemicaliën. Of sprake is van een causaal verband, moet nog verder onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen