Bespaar geld met supplementen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

4 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In de Verenigde Staten zou alleen al calciumsuppletie, samen met vitamine D, 734.000 heupfracturen kunnen voorkomen. Dat zou een besparing betekenen van bijna veertien miljard dollar over vijf jaar. Als vrouwen dagelijks foliumzuur zouden suppleren, dan zou dat een reductie betekenen van zeshonderd gevallen van open ruggetjes en een besparing van 1,3 miljard dollar over vijf jaar. Niet alleen heeft dit een gunstig effect op de ziektekosten, maar ook levert dit een verbetering van het welzijn en van de kwaliteit van leven.
De economische studie was uitsluitend gebaseerd op medische onderzoeken die volgens de regels van de wetenschappelijke kunst waren uitgevoerd en gepubliceerd in de officiële medische tijdschriften. Uitsluitend calcium (al of niet in combinatie met vitamine D), foliumzuur, omega 3-vetzuren, glucosamine en Serenoa repens (saw palmetto, een kruid ter verlichting van prostaatklachten) waren in de beschouwing opgenomen.
De berekening met calcium was gebaseerd op heupbreuken bij 65-plussers die dan dagelijks 1200 mg calcium met vitamine D zouden gebruiken. De besparing kwam tot stand door kostenreductie op ziekenhuiskosten, verpleegkosten en uitgaven aan artsenbezoek. Om te komen tot de kostenbesparing voor foliumzuur werd ervan uitgegaan dat 10,5 miljoen vrouwen in de vruchtbare leeftijd dagelijks 400 mcg foliumzuur zouden slikken. Onderzoek met omega 3-vetzuren laat steeds duidelijker zien dat suppletie met deze vetzuren een aanzienlijke reductie laat zien van hart- en vaatziekten, depressie, nieraandoeningen, reuma, en astma. Wel moet nog meer onderzoek hiernaar gedaan worden. Hetzelfde geldt voor glucosamine, dat kan worden ingezet als ontstekingsremmer en bouwstof bij gewrichtsziekten. Serenoa repens helpt de symptomen van goedaardige prostaatvergroting te verlichten, zoals minder problemen bij het plassen.
Opdrachtgever van het onderzoek was de Dietary Supplement Education Alliance. Deze organisatie bestaat uit fabrikanten, groothandels en uitgevers die het als hun taak beschouwen om de consument, de media en beleidsmakers te informeren over de gunstige effecten van voedingssupplementen op de preventie van ziekte en het bevorderen van de gezondheid. De Dietary Supplement Education Alliance had de Lewin Group opdracht tot het onderzoek gegeven, een onderdeel van de Quintiles Transnational, dat in de VS opereert als een erkend adviesbureau op het gebied van de gezondheidszorg.
Bij het verschijnen van het rapport werd in september 2004 een hoorzitting van het Amerikaanse Congres georganiseerd. Hier werden de conclusies van het rapport besproken, onder andere met wetenschappers als dr. Paul Coates van de National Institutes of Health en dr. Jeffrey Blumberg van Tufts University. Blumberg stelde dat de rol van voedingssupplementen veel meer aandacht dienen te krijgen om de uit zijn voegen groeiende kosten van de gezondheidszorg te beteugelen, alsook de enorme ziektelast.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.