Bètacaroteen naar vitamine A deels genetisch bepaald

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bètacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, aangezien het lichaam deze antioxidant kan omzetten in vitamine A. Genetische factoren blijken echter een grote rol te spelen in deze omzetting, aldus onderzoeksresultaten van de Newcastle University in Engeland.
De wetenschappers deden onderzoek naar het BCMO1-gen, dat de omzetting van bètacaroteen naar vitamine A regelt. Van de 62 vrouwen die zij bestudeerden had bijna de helft een genetische modificatie op dit gen, waardoor de omzetting van bètacaroteen minder goed verliep. In vitro bleek door deze genmutaties het katalyserend vermogen van BCMO1 tot wel 57% af te kunnen nemen.
Tot 45% van de gezonde mensen hebben een niet-optimale omzetting van bètacaroteen naar vitamine A. Genetische variatie is één van de oorzaken hiervan. De meest multivitaminen bevatten echter bètacaroteen in plaats van pure vitamine A, aangezien de omzetting voorheen nooit echt als een probleem werd gezien. Dit blijkt nu echter niet voor iedereen de best mogelijke oplossing te zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.