Bètaglucaan effectief bij lekkende darm?

Suppletie met vezels van het type bètaglucanen kunnen effectief zijn bij darmaandoeningen waarbij sprake is van een verhoogde permeabiliteit, de zogeheten ‘lekkende darm’ (leaky gut). Normaliter laat de darm enkel water en voedingsstoffen passeren die vervolgens in de bloedbaan terecht komen. Bij een verhoogde permeabiliteit bestaat de kans dat ook toxische stoffen en pathogene bacteriën worden doorgelaten.

Voor het onderzoek werden monsters gebruikt van epitheelcellen van de vlokken (villi) en verdikkingen (Peyerse platen) van de darm. De monsters werden verzameld van acht personen met de ziekte van Crohn en negen gezonde controlepersonen.

Toediening van bètaglucaan leidde tot een significante vermindering van de permeabiliteit zowel ín de cellen als tussen de epitheelcellen. Dit werd aangetoond bij de monsters van de gezonde proefpersonen en personen met de ziekte van Crohn. Het effect wordt vermoedelijk bewerkstelligd doordat de bètaglucanen de activering van mestcellen tegengaat. Deze cellen worden ook geactiveerd bij een allergische reactie.

Bètaglucanen – gewonnen uit de celwand van bakkersgist – blijkt de barrièrefunctie van de darm te verbeteren. Verdere humane studies zijn echter nodig om aan te tonen of de prebiotische vezels inderdaad zinvol zijn bij darmaandoeningen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+