Betaïne verbetert sportprestatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met betaïne kan de sportprestatie verbeteren. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Er namen zestien recreatieve sporters (7 vrouwen en 9 mannen) deel aan de studie. Ze voerden driemaal een sprinttest uit op een fietsergometer bij een weerstand van 6% van het lichaamsgewicht. De test bestond uit vier sprinten van telkens twaalf seconden die afgewisseld werden met rustig fietsen zonder weerstand gedurende 2,5 minuten. De tweede fietstest werd uitgevoerd na dagelijkse consumptie van een sportdrank gedurende een week. Voor de derde fietstest kregen de deelnemers gedurende een week eenzelfde sportdrank met 0,4% betaïne (2,5 gram betaïne per dag).

Inname van betaïne leidde bij alle proefpersonen tot een significante toename van de prestatie met gemiddeld 5,5% (gemiddelde maximale power 608 Watt versus 647 Watt). In vergelijking met de placebodrank nam de sportprestatie met gemiddeld 3,5% significant toe (gemiddelde maximale power 626 Watt versus 647 Watt).

Betaïnesuppletie kan de prestatie verbeteren, zo blijkt uit de resultaten van de studie. Het effect is vergelijkbaar met creatinesuppletie. Betaïne wordt vooral gevonden in hele granen, spinazie, bieten en schelpdieren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen