Beter effect antidepressiva met nutraceuticals

Het gebruik van specifieke micronutriënten kan het effect van antidepressiva versterken, zo blijkt uit een review.

De Australische professor Jerome Sarris van de Western Sydney University doorzocht medische literatuur over het effect van nutraceuticals bij de behandeling van een depressie.

Er werden positieve resultaten gezien van S-adenosyl methionine (SAMe), methylfolaat, het omega 3-visvetzuur eicosapentaeenzuur (EPA of ethyl-EPA) en vitamine D. EPA kan het effect van antidepressiva versterken, zo blijkt uit studies. Een enkele studie liet een positief effect zien van creatine. De effectiviteit van zink, foliumzuur, vitamine C en tryptofaan bleek dubieus, hoewel van tryptofaan aangetoond is dat het de werking van antidepressiva kan versterken. Bij een manisch depressieve stoornis werd significant effect gezien van EPA en N-acetylcysteïne (NAC). Er werden geen bijwerkingen gemeld van de micronutriënten.

Volgens Sarris kunnen nutraceuticals zinvol zijn bij de behandeling van een depressie. Echter, kennis van de werking, dosis en eventuele interacties met medicatie is van belang om een juist advies te kunnen geven.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+