Beter gedrag en leerprestaties door vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met een combinatie van omega 3- en omega 6-vetzuren verbetert het gedrag en de leerprestaties bij kinderen met coördinatiestoornissen. Meer onderzoek is nodig om het effect op gedrag en leerontwikkeling op de langere termijn te onderzoeken en om te bepalen of het uitblijven van effect op het motorisch functioneren een gevolg is van de gebruikte onderzoeksmethoden. Dit zijn de conclusies van onderzoekers van de University of Oxford.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 117 kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar met developmental coordination disorder (DCD). DCD is een aandoening waarbij er een stoornis is in de ontwikkeling van de coördinatie. Dit komt voor bij ongeveer 5% van de schoolgaande kinderen. Vaak gaat dit samen met leer- en gedragsproblemen. De kinderen werden beoordeeld op hun motorische vaardigheden, IQ, lezen, spellen en hun gedrag. De helft van de kinderen kreeg gedurende drie maanden de vetzuursuppletie, bestaande uit 80% visolie (met 558 mg EPA en 174 mg DHA) en 20% teunisbloemolie (met 60 mg gammalinoleenzuur), in totaal zes capsules per dag. De andere helft kreeg placebo met olijfolie. De drie maanden hierna kregen beide groepen de vetzuurcapsules.
In de eerste drie maanden maakte de supplementgroep een vooruitgang van negen à tien maanden met lezen, terwijl de placebogroep een vooruitgang van drie maanden maakte. Ook de spelling en het gedrag verbeterde significant ten opzichte van de placebogroep. Nadat de placebogroep was overgegaan op het supplement werd dezelfde forse vooruitgang gezien. De kinderen die doorgingen met het supplement, behielden of vergrootten hun vooruitgang. Er werd geen verschil gezien in motorische vaardigheden.
Een derde van de kinderen die officieel niet gediagnosticeerd waren met ADHD, hadden zoveel problemen dat ze wel als zodanig aangemerkt konden worden. Na drie maanden behandeling met het vetzuursupplement was de helft zo vooruitgegaan dat ze niet meer binnen de criteria voor ADHD vielen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.