Beter geheugen met B6, B12 en foliumzuur

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met B-vitamines verbetert de cognitie en verkleint de kans op een depressie bij ouderen met een lichte cognitieve beperking.

Aan de Koreaanse studie namen 48 personen van 65 jaar en ouder deel. Ze hadden een milde cognitieve beperking en verbleven allen in een verzorgingshuis. De deelnemers werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende twaalf weken dagelijks een supplement met vitamine B6, B12 en foliumzuur of een placebo. Voor en na de suppletieperiode werd het cognitief functioneren getest met behulp van de Mini Mental State Examination (MMSE-test). Tevens werd een vragenlijst afgenomen waarmee depressieve klachten werden vastgesteld en in het bloed werd de homocysteïnespiegel bepaald.

Suppletie met de genoemde B-vitamines leidde na twaalf weken tot een significant beter cognitief functioneren. Dit bleek uit het feit dat personen in de suppletiegroep significant beter scoorden op de MMSE-test in vergelijking met personen in de placebogroep. Ook hadden personen in de suppletiegroep significant minder depressieve klachten en hun gemiddelde homocysteïnespiegel was significant lager in vergelijking met personen in de placebogroep.

Suppletie met B6, B12 en foliumzuur kan zinvol zijn bij personen met een lichte cognitieve beperking om het geheugen en het risico van een depressie te verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen