Beter geheugen met paddenstoelen en algen?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie regelmatig paddenstoelen en/of algen eet, heeft een beter geheugen dan wie dit niet doet.

Aan het Chinese onderzoek namen meer dan 14.000 ouderen deel met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar. Van de deelnemers had 23% een geheugenstoornis. Dit bleek uit verlaagde scores op de Mini-Mental State Examination (MMSE) test. Op basis van een voedingsvragenlijst werd informatie verzameld over de consumptie van paddenstoelen en algen. 

Ouderen die af en toe algen zoals kelp en zeewier en/of paddenstoelen zoals shiitakes en champignons aten hadden met 25% significant minder kans op geheugenproblemen dan ouderen die dit nooit aten. Ouderen die dagelijks paddenstoelen of algen aten hadden met 29% significant minder kans op een geheugenstoornis. Het grootste effect van deze ‘superfoods’ werd gezien bij vrouwen en ouderen met fysieke beperkingen en weinig sociale activiteiten. Zo hadden vrouwen op leeftijd met maar liefst 44% significant minder kans op geheugenklachten bij een matige inname van algen en/of paddenstoelen. 

Eetbare paddenstoelen en algen zijn een rijke bron van voedingsstoffen en krachtige antioxidanten, waaronder eiwitten, bètaglucaan, mineralen, vitaminen en het aminozuur ergothioneïne. Deze mix aan voedingsstoffen blijkt de gezondheid van het brein te ondersteunen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.