Beter zien met carotenoïden

Suppletie met specifieke carotenoïden leidt tot een beter herstel van het gezichtsvermogen na blootstelling aan fel licht.
Aan de studie namen 59 gezonde personen deel met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. De deelnemers werden in groepen verdeeld en kregen gedurende een jaar dagelijks een supplement met 10 mg luteïne, 1 mg zeaxanthine en 1 mg meso-zeaxanthine, een supplement met 20 mg luteïne, 2 mg zeaxanthine en 2 mg meso-zeaxanthine of een placebo. Er werd vervolgens bekeken wat de invloed was van suppletie op het gezichtsvermogen. Dit gebeurde aan de hand van de zogenaamde fotostress hersteltest waarbij gekeken werd hoelang het duurde alvorens de macula (gele vlek) weer normaal functioneerde na blootstelling aan een felle lichtbron. Ook werd het contrastvermogen en de pigmentdichtheid van de macula beoordeeld.
Gebruik van beide supplementen leidde na zowel zes als twaalf maanden tot een significante toename van de pigmentdichtheid van de macula in vergelijking met de placebo. Ook werd er na zes en twaalf maanden een significante verbetering van de fotostress hersteltest en het contrastvermogen gezien in beide suppletiegroepen ten opzichte van de placebogroep.
Een verbetering van de pigmentdichtheid van de macula onder invloed van carotenoïden leidt tot een sneller herstel van het gezichtsvermogen na blootstelling aan een felle lichtbron, zo concluderen de wetenschappers. Vermoedelijk spelen de antioxidatieve eigenschappen van de carotenoïden hierbij een rol.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+