Betere bloedvaten met curcumine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Curcumine - het biologisch actieve bestanddeel van de curcumaplant (geelwortel) - verbetert de vaatwandfunctie van oude ratten.

Voor de studie kregen jonge ratten met een leeftijd van 4 tot 6 maanden en oude ratten, 26 tot 28 maanden oud, gedurende vier weken gewone voeding of voeding met 0,2% curcumine. Bij de oude ratten was sprake van vaatstijfheid. Dit ging gepaard met een significant hogere concentratie van beschadigde eiwitten, de zogenaamde Advanced Glycation End-products (AGE’s). Ook werd bij de oude ratten significant minder elastine aangetroffen. Tevens was sprake van een verminderde biologische beschikbaarheid van stikstofoxide (NO) en een lagere concentratie van antioxidanten in vergelijking met hun jongere soortgenoten.

Suppletie met curcumine leidde tot herstel van de elasticiteit van de bloedvaten en tot een concentratie van AGE’s die vergelijkbaar was met de jonge ratten. De NO-gerelateerde vasodilatatie herstelde van gemiddeld 79% tot gemiddeld 92%. Bij de jonge ratten bedroeg dit percentage 94%. Suppletie leidde bovendien tot een hogere concentratie van antioxidanten. Bij de jonge ratten had suppletie geen effect.

Suppletie met curcumine vermindert oxidatieve stress en herstelt de vaatwandfunctie bij oude ratten, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen