Betere bloedvaten met curcumine

Curcumine – het biologisch actieve bestanddeel van de curcumaplant (geelwortel) – verbetert de vaatwandfunctie van oude ratten.

Voor de studie kregen jonge ratten met een leeftijd van 4 tot 6 maanden en oude ratten, 26 tot 28 maanden oud, gedurende vier weken gewone voeding of voeding met 0,2% curcumine. Bij de oude ratten was sprake van vaatstijfheid. Dit ging gepaard met een significant hogere concentratie van beschadigde eiwitten, de zogenaamde Advanced Glycation End-products (AGE’s). Ook werd bij de oude ratten significant minder elastine aangetroffen. Tevens was sprake van een verminderde biologische beschikbaarheid van stikstofoxide (NO) en een lagere concentratie van antioxidanten in vergelijking met hun jongere soortgenoten.

Suppletie met curcumine leidde tot herstel van de elasticiteit van de bloedvaten en tot een concentratie van AGE’s die vergelijkbaar was met de jonge ratten. De NO-gerelateerde vasodilatatie herstelde van gemiddeld 79% tot gemiddeld 92%. Bij de jonge ratten bedroeg dit percentage 94%. Suppletie leidde bovendien tot een hogere concentratie van antioxidanten. Bij de jonge ratten had suppletie geen effect.

Suppletie met curcumine vermindert oxidatieve stress en herstelt de vaatwandfunctie bij oude ratten, zo blijkt uit de resultaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login