Betere botdichtheid met supplement en beweging

Suppletie van calcium en fosfor samen met lichaamsbeweging heeft een groter effect op de botdichtheid en spierkracht dan een van beide interventies afzonderlijk. Van de afzonderlijke interventies heeft mineralensuppletie het meeste effect, zo blijkt uit een muizenstudie.

Voor het experiment werden mannelijke muizen gebruikt in een leeftijd van zestien weken. Ze werden willekeurig in groepen verdeeld. In de controlegroep kregen de muizen gedurende acht weken voeding met 0,5% calcium en 0,5% fosfor. In de bewegingsgroep oefenden de muizen dagelijks gedurende een half uur op een tredmolen. Dit deden ze gedurende een periode van acht weken, vervolgens werden ze nog acht weken gevolgd waarin ze geen extra beweging hadden.

Muizen in de suppletiegroep hadden na acht weken een significant hogere botdichtheid van het scheenbeen en meer spierkracht in vergelijking met muizen in de controlegroep. De extra beweging op de tredmolen leidde enkel tot een toename van de botdichtheid wanneer het gecombineerd werd met mineralensuppletie. Ook na een periode van zestien weken was de botdichtheid beter bij de muizen die voeding met extra calcium en fosfor hadden gehad in vergelijking met die van muizen in de controlegroep.

De wetenschappers concluderen dat een combinatie van beweging met calcium-fosforsuppletie effectiever is voor behoud van de botmassa dan enkel lichaamsbeweging.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+