Betere doorbloeding brein met omega-3

Suppletie met omega 3-visvetzuren verbetert de doorbloeding van het brein wanneer deze belast wordt met een verhoogd koolstofdioxidegehalte (CO2) in het bloed. Dit is vaak het gevolg van hypoventilatie of een verstoorde ademhaling waarbij er niet genoeg zuurstof in de longen komt. Het zegt niets over de ademfrequentie of de snelheid waarmee wordt geademd, maar over de hoeveelheid lucht die per ademteug verplaatst wordt door de longen ofwel de diepte van één ademhaling.

Aan de studie namen 38 mannen en vrouwen deel. Ze waren in een leeftijd van 40 tot 85 jaar en hadden een licht verhoogde bloeddruk. De deelnemers werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de proefpersonen gedurende twintig weken dagelijks vier capsules met omega 3-visvetzuren (per dag 1600 mg DHA en 400 mg EPA). In de placebogroep kregen de deelnemers capsules met maïsolie. De doorbloeding van het brein werd gemeten tijdens het uitvoeren van geheugentesten en bij een verhoogd koolstofdioxidegehalte in het bloed.

Bij de vrouwen werd een verbetering van de doorbloeding van het brein gezien met meer dan 25% tijdens blootstelling aan een verhoogd CO2-gehalte in het bloed. Dit was echter niet het geval bij de mannen. Bij de mannen werd daarentegen een significante verbetering gezien van de koppeling tussen bloedvaten en zenuwen in het brein. Dit ging gepaard met een verhoging van de concentratie van het omega 3-visvetzuur eicosapentaeenzuur (EPA) in de rode bloedcellen. De visvetzuren hadden geen invloed op het geheugen of de stemming.

Suppletie met de omega 3-vetzuren DHA en EPA stimuleert de doorbloeding van het brein, zo blijkt uit de resultaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+