Betere karate met omega 3-vetzuren en policosanol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met omega 3-vetzuren en policosanol verbetert de gemoedstoestand en het reactievermogen bij karate-beoefenaren.
Voor de studie werden 18 personen die karate beoefenden willekeurig verdeeld in twee groepen. Tien personen in de suppletiegroep kregen dagelijks 2,25 gram omega 3-vetzuren en 10 mg policosanol gedurende 21 dagen. De acht karatebeoefenaren in de controlegroep kregen een placebo.
Aan het begin van de studie, na 21 en 42 dagen werd het reactievermogen bij de deelnemers getest door middel van het indrukken van een toets op een toetsenbord als reactie op stimuli. Naast de reactietest werd een EMG van de buigspier in de wijsvinger en een ECG gemaakt. Tevens werd de gemoedstoestand bepaald met behulp van de Profile of Mood States (POMS).
Na 21 dagen werd in de suppletiegroep een verbetering van de reactietijd waargenomen. Daarnaast verbeterde de gemoedstoestand zoals bepaald werd met de POMS-test. De latentietijd van bewegingsgerelateerde actiepotentialen nam af, vooral de actiepotentialen in de (pre-)motorische fase. Tevens nam de latentietijd tot activatie van de EMG af. Na 42 dagen bleek de gemoedtoestand nog steeds verbeterd, maar nam de reactietijd, activatie van EMG en de latentietijd van de actiepotentialen toe. De waarden waren echter lager dan voor aanvang van de suppletieperiode. Bij de deelnemers in de placebogroep werd geen verandering waargenomen in de reactietijd, de actiepotentialen en de POMS-test.
Suppletie met omega 3-vetzuren en policosanol verbetert de reactietijd en de gemoedstoestand. De verbetering van de reactietijd lijkt een gevolg van een afname van de latentietijd van actiepotentialen die betrokken zijn bij het uitvoeren van bewegingen. De resultaten komen overeen met eerder uitgevoerde experimenten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen