Betere pancreasfunctie met vezelrijke roggebrood

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van vezelrijke roggebrood leek de insulineuitscheiding door de pancreas te verbeteren, maar de insulinegevoeligheid veranderde niet. Dit is de conclusie van onderzoekers van de universiteit van Kuopio in Finland dat was uitgevoerd in een groep gezonde vrouwen in de menopauze met een verhoogd cholesterol.
De twintig vrouwen hadden aan het begin van de studie een body mass index (BMI) van 27,5 (normaal ligt deze waarde tussen de 18 en 25) en een cholesterolspiegel van gemiddeld 6,5 mmol/l. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar het effect van het eten van roggebrood met veel vezels en het eten van witbrood op de suikerspiegel en de insulinestofwisseling. Het onderzoek bestond uit acht weken testen, gevolgd door een rustperiode van acht weken.
Het bleek dat de insulinespiegel direct na het eten bijna 10% steeg in de roggebroodgroep. Door het eten van witbrood steeg de insulinespiegel maar met 3%. De insulinegevoeligheid en de bloedsuikerspiegels veranderden nauwelijks tijdens de studie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen