Bewegen tegen duizeligheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek laat zien dat chronische duizeligheid beter te behandelen is met specifieke bewegingsoefeningen dan met een reguliere behandeling.
Voor het onderzoek werden 170 volwassen personen met chronische duizeligheid gevolgd. Een deel van de groep revalideerde met vestibulaire rehabilitatie, een serie oefeningen die door verschillende oog-, hoofd- en lichaamsbewegingen compensatie door het centrale zenuwstelsel bevorderen. De anderen kregen de gebruikelijke medische verzorging. De deelnemers kregen een dertig tot veertig minuten durend gesprek met een verpleegkundige. Deze leerde de patiënt te bewegen zodat hij of zij dat thuis met behulp van een behandelingsboekje ook kon doen.
Aan het begin van het onderzoek, na drie maanden en na zes maanden werd gerapporteerd hoe vaak de deelnemers last hadden van spontane en geprovoceerde duizeligheid, wat de kwaliteit van het leven was, gerelateerd aan de duizeligheid en hoe de houding van de deelnemers met de ogen open en dicht was
Na drie maanden waren alle metingen van de bewegingsgroep significant beter dan in de groep die de normale behandeling kreeg. Deze verbetering bleef na zes maanden. Tweederde van de deelnemers uit de bewegingsgroep had een significante klinische verbetering. Bij de andere deelnemers was dit minder dan 40%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.