Bewerken voedingsconcerns bij strijd tegen overgewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Twee wetenschappers pleiten in de British Medical Journal voor een zelfde grootscheepse aanpak van overgewicht als die van roken. Wereldwijd zullen autoriteiten actie dienen te ondernemen om de schadelijke effecten ervan tegen te gaan.
Roken en overgewicht vormen samen de belangrijkste bedreigingen voor de gezondheid. Volgens hen bevorderen ‘obesogene’ omstandigheden het ontstaan van overgewicht. In de Verenigde Staten verleiden 170.000 fastfood-restaurants en drie miljoen frisdrankautomaten mensen tot het eten van te veel vet en te veel suiker: ruim de helft van de calorieën komt uit vet en suiker.
De laatste tien jaar is overgewicht met 74% toegenomen in de Verenigde Staten. Eén op de vijf Amerikanen is obees. In West-Europa is een zelfde trend waarneembaar. In het Midden-Oosten, Noord-Afrika en in veel landen van Oost-Europa en Latijns Amerika overtreffen de cijfers voor vrouwen die van de VS.
De inspanningen van overheden om de gezond eten te bevorderen, worden tenietgedaan door de alom aanwezigheid van fastfood. Multinationale voedingsceoncerns, die voor een belangrijk deel bepalen wat de meeste mensen eten, werken niet bepaald mee aan gezondheidsstrategieën. Het aantal multinationale voedingsconcerns is overzichtelijk evenals in de tabaksindustrie. Door een globale aanpak kan de industrie gedwongen worden hun strategie bij te stellen net zoals dat is gebeurd in de tabaksindustrie, aldus de auteurs.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.