Bietensap gunstig bij hartfalen?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de Kansas State University hebben bij ratten het onderliggende werkingsmechanisme ontdekt waarmee nitraatrijk bietensap mogelijk de conditie van atleten én van patiënten met hartfalen kan verbeteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij twaalf ratten die willekeurig nitraatrijk bietensap of water kregen gedurende vijf aaneengesloten dagen. In de soleusspier (scholspier) en de gastrocnemiusspier (tweehoofdige kuitspier) werd het effect ervan op de doorbloeding gemeten. De soleusspier bevat hoofdzakelijk langzame, zuurstofrijke spiervezels, terwijl de gastrocnemiusspier juist snelle, zuurstofarme spiervezels bevat.

Het bietensap leidde bij de gastrocnemiusspier tot een significante toename van de doorbloeding met gemiddeld 43%. Dit was niet het geval bij de langzame, zuurstofrijke soleusspier. Het feit dat suppletie met bietensap leidt tot een verhoogde toevoer van zuurstofrijk bloed naar de snelle spieren, kan verklaren waarom bietensap de sportprestatie van atleten kan verbeteren en mogelijk een positief effect heeft bij personen met hartfalen. Skeletspieren bestaan hoofdzakelijk uit snelle spieren. Aangezien er bij hartfalen een groter beroep gedaan wordt op deze spieren, zou bietensap een positieve bijdrage kunnen leveren aan de conditie van personen met deze aandoening.

De wetenschappers hebben een klinische studie gepland waarin het effect van bietensap bij hartfaalpatiënten wordt getest. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen