Bietensap verlaagt bloeddruk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat bietensap de bloeddruk verlaagt.
De studie werd uitgevoerd met deelname van 14 gezonde vrijwilligers. Over een half uur verdeeld kregen ze ofwel 500 ml bietensap ofwel eenzelfde hoeveelheid water. Voor en na de inname werd de bloeddruk met regelmatige tussenpozen gemeten.
De consumptie van bietensap zorgde 3 uur na de inname voor een significante verlaging van de bloeddruk. Deze daling hield verband met een significante stijging van de concentratie nitriet in het bloed.
De in bietensap voorkomende nitraten worden vooral door inwerking van het speeksel in de mond voor een deel omgezet in nitriet. Als er geen stijging van de concentratie nitriet in het bloed optrad omdat de omzetting van nitraat in nitriet werd onderbroken, daalde de bloeddruk niet. Ook bleek de significante bloedplaatjesaggregatie, zoals die ex vivo als effect was vastgesteld, dan niet op te treden. Dit geeft aan dat de beschermende effecten op de vaten kunnen worden toegeschreven aan de activiteit van nitriet, als omzettingsproduct van de met het bietensap ingenomen nitraat.
De onderzoekers concluderen dat de bevindingen erop wijzen dat de verhoogde inname van nitraat ten grondslag ligt aan de gunstige effecten van een groenterijk voedingspatroon op hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen