Bifidobacterium helpt bij Prikkelbare Darm Syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De goedaardige darmbacterie Bifidobacterium infantis 35624 vermindert de klachten bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Dit is de conclusie van Ierse onderzoekers.
PDS wordt gekenmerkt door een stekende of zeurderige pijn in de buik, kramp, opgeblazen gevoel, diarree en verstopping. De klachten kunnen zo ernstig zijn dat het dagelijks functioneren wordt beïnvloed.
Voor dit acht weken durende onderzoek werden 77 personen met PDS in drie groepen verdeeld. Iedere ochtend kreeg een groep Lactobacillus salivarius UCC4331 (LBS), een tweede groep kreeg Bifidobacterium infantis 35624 (BBI) en een derde groep placebo. Melk met moutextract werd als toedieningsvorm gebruikt. De belangrijkste symptomen van PDS werden dagelijks bijgehouden. De feces werd onderzocht en bloed werd onderzocht op interleukine-10 (IL-10) en IL-12, ontstekingsmediatoren, aan het begin en eind van het onderzoek.
In de Bifidogroep verbeterde de pijn, het opgeblazen zijn en de stoelgang significant ten opzichte van placebo. In de Lactobacillengroep werd geen verbetering gezien. Aan het begin van het onderzoek hadden alle patiënten een abnormale verhouding tussen IL-10 en IL-12 wat een aanwijzing is voor een ontsteking. Aan het eind van het onderzoek bleek deze verhouding in de Bifidogroep te zijn genormaliseerd.
De Bifidobacteriën bleek even effectief te zijn als tegaserod (Zelnorm) en alosetron (Lotronex). Beide geneesmiddelen zijn niet in Nederland op de markt. Alosetron is dat wel geweest, maar wegens ernstige ischemische colitis weer van de markt gehaald.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.