Biologische beschikbaarheid van vitamine K2

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Op de markt zijn er twee homologen van vitamine K2, te weten: menaquinon-4 (MK-4) en menaquinon-7 (MK-7). De biologische beschikbaarheid van beide homologen blijkt te verschillen.

Om de biologische beschikbaarheid van MK-4 en MK-7 te testen werd aan 10 gezonde Japanse vrouwen eenmalig een dosis van 420 mcg MK-4 of MK-7 gegeven bij een gestandaardiseerd ontbijt. Vervolgens kregen ze gedurende 7 dagen een dosis van 60 mcg MK-4 of MK-7.

Na de eenmalige dosis van 420 mcg bleek dat MK-7 goed werd geabsorbeerd. De MK-7-spiegel in het bloedserum bereikte na 6 uur zijn maximum en was detecteerbaar tot 48 uur na inname. MK-4 was bij geen enkele deelnemer in het bloedserum terug te vinden. Nadat gedurende 7 dagen MK-4 en MK-7 in een dagelijkse dosis van 60 mcg werd gegeven, werd bij alle deelnemers een significante toename van de MK-7 concentratie gezien, terwijl de MK-4 concentratie niet toenam.

MK-4 aanwezig in voeding draagt niet bij aan de vitamine K-status, zoals blijkt uit de vitamine K-spiegel in het bloedserum. Suppletie met MK-7 leidt daarentegen tot een significante toename van de MK-7-concentratie in het bloedserum. Om deze reden kan MK-7 meerwaarde hebben voor de vitamine K-status.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen