Biologische beschikbaarheid van vitamine K2

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Op de markt zijn er twee homologen van vitamine K2, te weten: menaquinon-4 (MK-4) en menaquinon-7 (MK-7). De biologische beschikbaarheid van beide homologen blijkt te verschillen.

Om de biologische beschikbaarheid van MK-4 en MK-7 te testen werd aan 10 gezonde Japanse vrouwen eenmalig een dosis van 420 mcg MK-4 of MK-7 gegeven bij een gestandaardiseerd ontbijt. Vervolgens kregen ze gedurende 7 dagen een dosis van 60 mcg MK-4 of MK-7.

Na de eenmalige dosis van 420 mcg bleek dat MK-7 goed werd geabsorbeerd. De MK-7-spiegel in het bloedserum bereikte na 6 uur zijn maximum en was detecteerbaar tot 48 uur na inname. MK-4 was bij geen enkele deelnemer in het bloedserum terug te vinden. Nadat gedurende 7 dagen MK-4 en MK-7 in een dagelijkse dosis van 60 mcg werd gegeven, werd bij alle deelnemers een significante toename van de MK-7 concentratie gezien, terwijl de MK-4 concentratie niet toenam.

MK-4 aanwezig in voeding draagt niet bij aan de vitamine K-status, zoals blijkt uit de vitamine K-spiegel in het bloedserum. Suppletie met MK-7 leidt daarentegen tot een significante toename van de MK-7-concentratie in het bloedserum. Om deze reden kan MK-7 meerwaarde hebben voor de vitamine K-status.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen