Biologische dierlijke producten verhogen CLA in borstvoeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Consumptie van biologische zuivel- en vleesproducten verhoogt de concentratie geconjugeerde linolzuren (CLA) en transvacceenzuur (TVA) in de borstvoeding van vrouwen die de borst geven.
In een onderzoek in Zwitserland werden bij 312 lacterende vrouwen 1 maand na de bevalling monsters van de borstvoeding afgenomen. Deze werden geanalyseerd op de vetzuursamenstelling. Daarnaast werd van alle deelnemende vrouwen de gegevens over het gebruik van conventionele en biologische zuivel- en vleesproducten vastgelegd.
Het bleek dat de vrouwen bij wie de consumptie van zuivel- en vleesproducten voor meer dan 90% uit biologische producten bestond, een significant hogere concentratie rumenzuur in de borstvoeding hadden vergeleken met vrouwen die 50 tot 90% biologische zuivel- en vleesproducten consumeerden. Vrouwen bij wie de consumptie van zuivel- en vleesproducten voor 50 tot 90% uit biologische producten bestond hadden op hun beurt een significant hogere concentratie rumenzuur in de borstvoeding vergeleken met vrouwen die alleen conventionele, niet-biologische zuivel- en vleesproducten gebruikten.
In de borstvoeding van de vrouwen bij wie de consumptie van zuivel- en vleesproducten voor 50% of meer uit biologische producten bestond werden tevens hogere concentraties TVA gemeten vergeleken met de vrouwen die alleen conventionele producten gebruikten.
CLA’s, geconjugeerde linolzuren, zijn een goed onderzochte groep stoffen in melkvet, onder andere op antikankereigenschappen. CLA’s zijn isomeren van het cis-cis linolzuur waarin de beide dubbele bindingen echter door slechts één koolstofatoom van elkaar gescheiden zijn. In melkvet en vlees van herkauwers komt vooral het cis-9, trans-12 CLA voor, ook bekend als rumenzuur. Rumenzuur maakt 80 tot 90% van het CLA in melkvet uit. Rumenzuur wordt gevormd uit linolzuur en linoleenzuur door de bacterie Butyrivibrio fibrisolvens in de eerste maag (rumen of pens) van de koe. In melkvet kan het CLA-gehalte uiteenlopen van 2 tot 37 mg per gram vet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.