Biologische tomaat gezonder

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Wie de keus heeft, kan beter kiezen voor biologisch in plaats van conventioneel geteelde tomaten. Biologische tomaten bevatten hogere concentraties van gezonde stoffen.

Braziliaanse onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift PLOS One. Ze vergeleken het gewicht en de samenstelling van biologisch en conventioneel geteelde tomaten.

Biologische tomaten waren gemiddeld 40% lichter en kleiner dan tomaten afkomstig van niet-biologische teelt. Bovendien bevatten de biologische varianten met 57% significant hogere vitamine C-concentraties. Ook was de activiteit van de antioxidant superoxide dismutase (SOD) met 90% significant hoger en werden hogere concentraties van polyfenolen gevonden. Daarnaast was de concentratie van een specifiek enzym dat verantwoordelijk is voor de weerstand en ontwikkeling van de plant significant hoger in biologische tomaten dan in conventioneel geteelde soorten.

Volgens de onderzoekers kan het verschil verklaard worden doordat biologische tomaten tijdens hun groei aan meer stressoren worden blootgesteld. Hierdoor neemt in de plant de productie van oxidatieve stress, maar ook van antioxidanten waaronder vitamine C toe. De antioxidanten beschermen de plant tegen insecten en andere bedreigingen van buitenaf.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.